Κοινωνία

Τότε όπως και σήμερα, η ευημερία των παιδιών παίζει σημαντικό ρόλο για τη Faber-Castell. Για το λόγο αυτό, ο Anton Wolfgang Graf von Faber-Castell (8η γενιά) ίδρυσε το 2001 ένα ίδρυμα για τα παιδιά. Από τότε υποστηρίζει ανθρωπιστικά προγράμματα βοήθειας, για παράδειγμα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, παιδιατρικά νοσοκομεία και ορφανοτροφεία, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Το πρόγραμμα "Little Flower", για παράδειγμα, είναι αφιερωμένο στη φροντίδα και υποστήριξη μικρών και ενήλικων ασθενών σε ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ινδία. Χάρη στις δωρεές του Ιδρύματος Graf von Faber-Castell Children's Fund Foundation, μπόρεσαν να κατασκευαστούν κουκέτες, να αγοραστούν στρώματα και να βελτιωθούν τα έπιπλα. Θα μπορούσε επίσης να αγοραστεί διδακτικό υλικό.
Σύμφωνα με τις αρχές της «Επιχειρηματικής Ηθικής», εργαζόμαστε με σταθερές αξίες και κανόνες και αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας.
Προσφέρουμε υποτροφίες και χορηγίες σχετικές με τις ανάγκες παιδιών μέσω του ιδρύματος Graf Von Faber-Castell, ιδίως σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Υιοθετούμε τον Παγκόσμιο Κοινωνικό Χάρτη για απαγόρευση της παιδικής εργασίας, διασφάλιση ίσων ευκαιριών και ίση μεταχείριση των εργαζομένων, μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η δημιουργικότητα και η συνεργασία θα καταστούν απαραίτητες στο μέλλον. Η Faber-Castell ενθαρρύνει αυτές τις ιδιότητες τόσο με το πλούσιο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της όσο και με παιδαγωγικά καθοδηγούμενες δημιουργικές εμπειρίες. Η Faber-Castell Βραζιλίας, για παράδειγμα, εγκαινίασε τον "Χώρο δημιουργίας και καινοτομίας" στο MIT Media Lab μαζί με το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης Lemann. Καινοτόμοι χώροι εργασίας, τρισδιάστατοι εκτυπωτές, κοπτικές μηχανές λέιζερ και πληθώρα διαφορετικών υλικών (όπως χαρτόνι, πλαστικά, κόλλες και, φυσικά, στυλό) περιμένουν τα παιδιά σε έναν χώρο 800 τετραγωνικών μέτρων. Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να παίξουν, να δοκιμάσουν διαφορετικά υλικά και να κάνουν πραγματικότητα τις πιο τρελές τους ιδέες σε αυτόν τον χώρο. Η έμφαση δεν δίνεται στο πόσο ρεαλιστικές είναι οι ιδέες τους, αλλά απλώς στη διαδικασία της ανακάλυψης και της έκφρασης της φαντασίας τους. Δημιουργούν από κοινού πρωτότυπα και καταγράφουν την πρόοδό τους χρησιμοποιώντας μια βιντεοκάμερα, γεγονός που επιτρέπει στα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες συλλογισμού, ομαδικής εργασίας και επικοινωνίας μέσω του παιχνιδιού - ενώ παράλληλα εδραιώνουν τη δική τους δημιουργικότητα.

Η Faber-Castell προωθεί τη δημιουργικότητα

Η ακαδημία της εταιρείας δίνει επίσης τη δυνατότητα να εκπαιδευτείτε και να ζήσετε τη δική σας δημιουργικότητα με έναν πολύ ολοκληρωμένο τρόπο. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την τέχνη, το σχεδιασμό και τη λογοτεχνία στην έδρα της στο Stein. Με έκταση σχεδόν 2.500 τετραγωνικών μέτρων, προσφέρει στα άτομα με δημιουργικά ταλέντα ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για κατάρτιση και περαιτέρω εκπαίδευση. Πιστό στο σύνθημα "Ενθαρρύνετε τη δια βίου δημιουργικότητα", το πρόγραμμα της Ακαδημίας Faber-Castell ξεκινά από τους νεότερους. Στη σχολή τέχνης για νέους, η οποία σχεδιάστηκε σύμφωνα με ειδικούς παιδαγωγικούς παράγοντες, τα παιδιά και οι νέοι παρακινούνται να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και τη δημιουργικότητά τους πέρα από τη σχολική εκπαιδευτική πορεία. Η ιδέα της Ακαδημίας Faber-Castell περιλαμβάνει επίσης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και σπουδών για ενήλικες στους τομείς των εικαστικών τεχνών, της εικονογράφησης, της λογοτεχνίας καθώς και της θεραπείας τέχνης και σχεδιασμού.
Τον Μάρτιο του 2000, η Faber-Castell και το συνδικάτο IG Metall επικύρωσαν μια συμφωνία που ισχύει σε όλες τις χώρες. Ο Κοινωνικός Χάρτης της Faber-Castell είναι ένας από τους πρώτους του είδους του με τόσο ευρύ πεδίο εφαρμογής. Η εταιρεία δεσμεύεται εθελοντικά να διασφαλίζει, σε όλες τις θυγατρικές της, τους όρους απασχόλησης και τις συνθήκες εργασίας που συνιστά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Ο Χάρτης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της παιδικής εργασίας, την εγγύηση ασφαλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας, καθώς και ίσες ευκαιρίες και μεταχείριση, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικότητας. Μια ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την τήρηση των όρων. Ως μία από τις παλαιότερες βιομηχανικές εταιρείες στον κόσμο, η Faber-Castell έχει επιδείξει εδώ και πολύ καιρό υψηλό βαθμό κοινωνικής δέσμευσης. Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα δημιούργησε διάφορα κοινωνικά προγράμματα για τους εργαζομένους της και τα εξαρτώμενα μέλη τους, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα πρώτα εταιρικά συστήματα ασφάλισης υγείας και ενός από τους πρώτους παιδικούς σταθμούς στη Γερμανία- ίδρυσε επίσης σχολεία και έχτισε κατοικίες για τους εργάτες του εργοστασίου.
Ειδικά η πρώιμη υποστήριξη των παιδιών στηρίζει την ανάπτυξή τους σε διάφορα επίπεδα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γραφής με το χέρι και της νευρικής δραστηριότητας, η οποία έχει θετική επίδραση σε διάφορες πτυχές που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τη γνωστική ικανότητα. Όσον αφορά τις γνωστικές ικανότητες, η πρακτική αυτή θα μπορούσε να αυξήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα, παρέχοντας έτσι μια βάση για βελτιωμένη απόδοση και έχει αντίκτυπο στην ανάγνωση, τη γραφή και τις ικανότητες κριτικής σκέψης. Μια μελέτη του γιατρού George Early η οποία δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας έδειξε ότι οι μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού που ήξεραν να γράφουν με καλλιγραφική γραφή πέτυχαν καλύτερους βαθμούς από εκείνους που έγραφαν με τυπογραφικό τρόπο.
Η εταιρική επιτυχία της Faber-Castell βασίζεται στις αξιόπιστες και δίκαιες σχέσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους, επιχειρηματικούς εταίρους, πελάτες και προμηθευτές. Οι αξίες αυτές δεν εφαρμόζονται μόνο στην εταιρεία εδώ και πολλές γενιές, αλλά αποτελούν και τις αρχές του "έντιμου εμπόρου", ενός μοντέλου που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και το οποίο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο αιώνες αργότερα. Ο έντιμος έμπορος δεσμεύεται να τηρεί τις αξίες και τους κανόνες, αλλά δημιουργεί επίσης τις προϋποθέσεις για έντιμη δράση και αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. Εδώ και αιώνες, η Faber-Castell ζει την εταιρική φιλοσοφία της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και του σεβασμού. Αυτό περιλαμβάνει, ιδίως, την καλή μεταχείριση των εργαζομένων της.