Ξυλομπογιές GRIP

Συμβουλή: ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Οι ξυλομπογιές GRIP έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε τραχύ, μη πλαστικοποιημένο χαρτί. Τα χρώματα είναι ακόμα πιο φωτεινή σε χαρτί ακουαρέλας. Οι ξυλομπογιές GRIP μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα από άλλες επιφάνειες, όπως χαρτόνι, ξύλο, πέτρα ή τερακότα.

Γίνετε δημιουργικοί με τις γραμμές και επιφάνειες

Τύποι γραμμών

Συμβουλή: ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
Οι ξυλομπογιές GRIP έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε τραχύ, μη πλαστικοποιημένο χαρτί. Τα χρώματα είναι ακόμα πιο φωτεινή σε χαρτί ακουαρέλας. Οι ξυλομπογιές GRIP μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα από άλλες επιφάνειες, όπως χαρτόνι, ξύλο, πέτρα ή τερακότα.

Οι γραμμές μπορούν να διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό: λεπτές, παχιές, μακριές, κοντές, ίσιες, καμπύλες ή τεθλασμένες.

Άσκηση: ζωγραφιά του ονόματός σου
Σχεδιάστε το όνομά σας σε μεγάλα γράμματα που δίνουν την αίσθηση "φούσκας" και γεμίστε εσωτερικά τα γράμματα με λεπτές, παχιές, μακριές, κοντές, ίσιες, καμπύλες ή τεθλασμένες γραμμές σε διάφορα χρώματα.

Γραμμές και επιφάνειες

Οι κλειστές γραμμές δημιουργούν σχήματα τα οποία μπορούν να χρωματιστούν με διάφορες γραμμές και χρώματα.

Άσκηση: Το γάντι μου 
Βάλτε το χέρι σας σε ένα κομμάτι χαρτί και σχεδιάστε γύρω από αυτό με ένα στυλό. Στη συνέχεια, σχεδιάστε μια γραμμή κατά μήκος του καρπού για να ενωθούν τα δύο άκρα και να μετατραπεί το περίγραμμα σε ένα γάντι, και στη συνέχεια χρωματίστε με ξυλομπογιές.

Διαγραμμίσεις

Γραμμές σε παράλληλη διάταξη ή σε σταυρό, οι οποίες γεμίζουν μια επιφάνεια. Το πόσο πυκνά χρωματισμένη είναι η επιφάνεια εξαρτάται από την απόσταση των γραμμών και τη γωνία τομής.

Άσκηση: τοπίο με λόφους
Σχεδιάστε λόφους και βουνά σε ένα χαρτί και χρωματίστε τα με γραμμές που τέμνονται, διαφορετικών χρωμάτων και διαφορετικής πυκνότητας.

Μέθοδος "δέσμη"

Εάν σχεδιάζετε με περισσότερα από ένα μολύβια στο χέρι ταυτόχρονα, μπορείτε να δημιουργήσετε δομές, όπως λιβάδια, γούνα ή τα μαλλιά.

Άσκηση: Ανθισμένο λιβάδι
Πάρτε ένα ανοιχτό πράσινο, ένα σκούρο πράσινο και ένα κίτρινο μολύβι, κρατήστε τα ταυτόχρονα και ζωγραφίστε ένα λιβάδι στο χαρτί. Στη συνέχεια, σχεδιάστε πολύχρωμα λουλούδια στο λιβάδι σας με μονόχρωμες ξυλομπογιές.

Γίνετε δημιουργικοί με τα χρώματα

Η ένταση του χρώματος

Η εναλλαγή απαλής και έντονης εφαρμογής χρώματος βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και διδάσκει τα παιδιά πώς να ρυθμίζουν την πίεση των ξυλομπογιών πάνω στο χαρτί. Διαφορετική ένταση χρώματος επιτυγχάνεται μεταβάλλοντας την πίεση που ασκείται στην ξυλομπογιά.

Άσκηση: Χελώνα 
Σχεδιάστε μια χελώνα και στη συνέχεια χρωματίστε την με ένα χρώμα. Πόσες διαφορετικές αποχρώσεις μπορείτε να δημιουργήσετε;

Πλάγια λαβή

Κρατώντας την ξυλομπογιά πλαγιαστά, σε μικρή κλίση από το χαρτί, μπορείτε να χρωματίσετε μεγάλες περιοχές εύκολα και γρήγορα. Αυτός ο τρόπος ζωγραφικής οδηγεί σε ενδιαφέρουσες δομές του χρώματος, ανάλογα με το χαρτί.

Άσκηση: στην εξοχή
Σχεδιάστε μια γραμμή σαν ορίζοντα. Χρωματίστε τον ουρανό με μία μπλε GRIP ξυλομπογιά κρατώντας την πλαγιαστά, και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε πράσινο και κίτρινο χρώμα για να ζωγραφίσετε το λιβάδι. Έπειτα συμπληρώστε την εικόνα με δέντρα και σπίτια.

Μικτές αποχρώσεις

Νέα χρώματα δημιουργούνται ζωγραφίζοντας με το ένα χρώμα πάνω στο άλλο.

Άσκηση: Πόσες αποχρώσεις του πράσινου μπορείτε να πετύχετε;
Δημιουργήστε νέες αποχρώσεις του πράσινου, χρωματίζοντας με κίτρινο, σιελ και μπλε.
Ακουαρέλα

Τεχνική ακουαρέλας

.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, απλώστε νερό πάνω στη ζωγραφιά με ξυλομπογιές GRIP.

Άσκηση: Πεταλούδα
Σχεδιάστε μια πεταλούδα. Στη συνέχεια απλώστε με πινέλο το νερό πάνω στα φωτεινά χρώματα πρώτα και στη συνέχεια στα πιο σκούρα χρώματα

Αναμείξεις χρωμάτων

Εάν τα χρώματα αναμειχθούν κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, δημιουργούνται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αποχρώσεις χρησιμοποιώντας ένα υγρό πινέλο

Άσκηση: Χρώματα και σχήματα 
Χρωματίστε κύκλους, τρίγωνα και άλλα σχήματα έτσι ώστε το ένα να καλύπτει το άλλο. Περάστε κάθε σχήμα χωριστά με υγρό πινέλο. Στις περιοχές όπου το ένα σχήμα καλύπτει το άλλο δημιουργούνται εντυπωσιακοί νέοι χρωματικοί τόνοι.

Διαβαθμίσεις χρωμάτων

Τα επικαλυπτόμενα χρώματα, ξεκινώντας από τα πιο ανοικτά και πηγαίνοντας προς τα σκουρόχρωμα, δημιουργούν ιδιαίτερα όμορφες διαβαθμίσεις, όταν η εικόνα περαστεί με υγρό πινέλο.

Άσκηση: Φως και σκιά 
Ζωγραφίστε με κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα σε χαρτί και στη συνέχεια περάστε το από πάνω με νερό. Μόλις στεγνώσει το χαρτί, ζωγραφίστε με μαύρο χρώμα πολυώροφα κτίρια.

Υλικά ζωγραφικής

Οι ξυλομπογιές GRIP χρησιμοποιούνται ιδανικά και σε άλλες επιφάνειες πέραν του χαρτιού και του χαρτονιού. Δοκιμάστε τις σε καμβά, ξύλο, αντικείμενα από πολτό χαρτιού και αλατοζύμη. 

Άσκηση: Καμβάς
Ζωγραφίστε το αγαπημένο σας λουλούδι σε καμβά και στη συνέχεια περάστε με υγρό πινέλο. Τι καλύτερο δώρο για τη γιορτή της μητέρας ή τα Χριστούγεννα;
Εκπαιδευτικά αποτελέσματα

Ζωγραφική σε νωπό χαρτί

Όταν σχεδιάζετε σε βρεγμένο χαρτί, οι χρωματιστές γραμμές είναι πιο μαλακές και πλατιές.

Άσκηση: Το ενυδρείο μου
Ζωγραφίστε αστεία ψάρια σε στεγνό χαρτί με κηρομπογιές. Στη συνέχεια, βρέξτε το χαρτί με νερό και ζωγραφίστε επάνω την εικόνα σας με τις υδατοδιαλυτές ξυλομπογιές GRIP.

Εφέ

Δημιουργήστε ενδιαφέρουσες τρισδιάστατες ζωγραφιές με έναν σπόγγο

Άσκηση: Το σπίτι των ονείρων μου
Κόψτε μια σπογγώδη πετσέτα σε σχήμα σπιτιών και δέντρων. Ζωγραφίστε διάφορα χρώματα πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Βρέξτε το χρωματισμένο χαρτί με νερό και στη συνέχεια πατήστε επάνω του σα σφραγίδες τα σπίτια και τα δέντρα από σπόγγο. Δημιουργήστε μια τρισδιάστατη εικόνα.

Ζωγραφική με αλάτι

Το αλάτι απορροφά το νερό από μία υγρή χρωματισμένη επιφάνεια, καθώς και τις χρωστικές ουσίες χρώματος στο νερό. Στεγνώνοντας η επιφάνεια, δημιουργούνται επάνω της όμορφες δομές.

Άσκηση: Βότσαλα στο νερό
Ζωγραφίστε πέτρες σε καφέ αποχρώσεις, στη συνέχεια περάστε πινέλο με νερό πάνω από τα χρώματα και πασπαλίστε με αλάτι αμέσως. Σκουπίστε το αλάτι, όταν το χρώμα έχει πλέον στεγνώσει και ζωγραφίστε με ξυλομπογιά το νερό γύρω από τις πέτρες.